Polityka prywatności

Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), opublikowanym w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej w dniu 4 maja 2016, (dalej jako RODO), MWW Mirosław Matoga jako Administrator Państwa danych osobowych informuje:

1. Dane dotyczące Administratora
MWW Mirosław Matoga z siedzibą w Długołęce 55-095, ul. Chabrowa 6, wpisany do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej, nr NIP 8862330739, nr REGON 932168229 (dalej MWW)

2. Kontakt do Administratora danych
e-mail: sklep@vetbooks.pl
adres: Inspektor Ochrony Danych Osobowych MWW, ul. Chabrowa 6, 55-095 Długołęka

3. Źródło danych
Dane osobowe uzyskaliśmy bezpośrednio od Państwa - zostały one nam podane podczas rejestracji lub składania zamówienia na stronie księgarni vetbooks.pl
Jeśli płacą Państwo za pośrednictwem np. banku, to wejdziemy w posiadanie informacji o tym, z jakiego konta, w jakiej instytucji dokonali Państwo zapłaty. Dane te będziemy przetwarzać w celu sprawdzenia czy płatność za zamówienie została poprawnie i w całości wykonana, a w razie potrzeby do dokonania zwrotów.
System informatyczny księgarni automatycznie w logach zbiera również informacje dotyczące wykorzystania naszego serwisu przez Państwa takie jak: adres IP, dostawcy usług internetowych, geolokalizacji, rodzaju przeglądarki internetowej, systemu operacyjnego. Informacje te są wykorzystywane wyłącznie w celach technicznych, związanych z administracją sklepem, jak również w celach statystycznych. Informacje pochodzące z logów serwera mają charakter anonimowy i nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

4. Obowiązek lub brak obowiązku podawania danych osobowych
Podawane przez Państwa dane osobowe, w szczególności imię i nazwisko, adres e-mail, adres (do wysyłki towaru), telefon, są dobrowolne, jednak niektóre z nich są konieczne do świadczenia usług drogą elektroniczną, realizacji złożonego przez Państwa zamówienia lub założenia konta klienta na stronie księgarni vetbooks.pl

5. Cel przetwarzania Państwa danych
Państwa dane osobowe MWW przetwarza w następujących celach:
a) zakładania i obsługi Państwa konta klienta w księgarni vetbooks.pl - na podstawie art. 6 ust. 1 lit b rozporządzenia 2016/679;
b) w zakresie niezbędnym do realizacji Państwa zamówień - na podstawie art. 6 ust. 1 lit b rozporządzenia 2016/679;
c) rozpatrywania składanych przez Państwa reklamacji oraz zwrotów towarów w przypadku odstąpienia od umowy - na podstawie art. 6 ust. 1 lit b rozporządzenia 2016/679;
d) obsługi Państwa zapytań - na podstawie art. 6 ust. 1 lit b rozporządzenia 2016/679;
e) w celach marketingowych - na podstawie art. 6 ust. 1 lit f rozporządzenia 2016/679, polegających na kierowaniu do Państwa treści marketingowych wysyłanych drogą poczty elektronicznej;
f) analiz i badań statystycznych dotyczących obsługi składanych zamówień - na podstawie art. 6 ust. 1 lit f rozporządzenia 2016/679
g) pozyskania opinii o dokonanej transakcji w sklepie vetbooks.pl - na podstawie art. 6 ust. 1 lit f rozporządzenia 2016/679
h) dla celów wypełniania obowiązków prawnych ciążących na MWW na podstawie powszechnie obowiązujących przepisów prawa oraz przepisów podatkowych i z zakresu rachunkowości - na podstawie art. 6 ust. 1 lit c rozporządzenia 2016/679
i) ustaleniu lub dochodzeniu roszczeń lub obronie przed roszczeniami - na podstawie art. 6 ust. 1 lit f rozporządzenia 2016/679

6. Odbiorcy Państwa danych
MWW
udostępni Państwa dane osobowe innym podmiotom, takim jak Poczta Polska czy firmy spedycyjne (Inpost, DPD, Ruch S.A.), wyłącznie w celu poprawnej realizacji Państwa zamówienia.
W przypadku dokonywania płatności on-line Państwa dane będą przekazywane operatorowi płatności elektronicznych (PayPal, Przelewy24).
W przypadku wyrażenia zgody na otrzymywanie treści marketingowych (Newsletter) Państwa dane będą przekazywane operatorowi wysyłek elektronicznych.
W przypadku wyrażenia zgody na wypełnienie ankiety z opinią o dokonanej transakcji Państwa dane będą przekazywane do operatora serwisu Ceneo.
Innym organom uprawnionym do otrzymywania Państwa danych na podstawie przepisów prawa.

7. Okres przechowywania danych
Przechowujemy Państwa dane przez okres aktywności konta użytkownika, realizacji usługi (umowy).
W zakresie, w jakim dane przetwarzane są w celu kierowania do Państwa treści marketingowych będą one przetwarzane do czasu wycofania zgody lub do wniesienia sprzeciwu względem takiego przetwarzania.
Okres przetwarzania danych może zostać każdorazowo przedłużony o okres przedawnienia roszczeń lub obrony przed roszczeniami.
Przetwarzanie danych dla celów podatkowych i rachunkowych przez okres 5 lat po zakończeniu roku, w którym miało miejsce zdarzenie finansowe.

8. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji, w tym profilowanie
Państwa dane osobowe nie będą podlegały profilowaniu.

9. Przekazywanie danych osobowych do krajów spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego
Państwa dane nie będą przekazywane poza EOG z wyjątkiem wysyłek realizowanych do tych krajów, wówczas Państwa dane zostaną przekazane poprzez krajowego operatora pocztowego lub firmy kurierskiej odpowiednim operatorom zagranicznym.

10. Państwa uprawnienia w zakresie przetwarzania danych
Posiadają Państwo prawo do dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, ograniczenia przetwarzania, usunięcia czy przenoszenia danych - samodzielnie przez zalogowanie się do swojego konta użytkownika na stronie księgarni vetbooks.pl lub poprzez kontakt mailowy lub pisemny z Administratorem danych osobowych MWW.
Mogą Państwo również wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania swoich danych, gdy uznają, że ich przetwarzanie narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016r.
Mają Państwo prawo wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO) (adres: Biuro Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa).

Zasady bezpieczeństwa:

MWW zapewnia bezpieczeństwo danych osobowych dzięki odpowiednim środkom technicznym oraz organizacyjnym, mającym na celu zapobieżenie bezprawnemu przetwarzaniu danych oraz ich przypadkowej utracie, zniszczeniu oraz uszkodzeniu. Korzystanie ze strony księgarni vetbooks.pl realizowane jest przez połączenie szyfrowane z użyciem ważnego certyfikatu bezpieczeństwa.

Pliki cookies

To niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (z ang. cookie - ciastko), wysyłane przez serwis internetowy, który odwiedzamy i zapisywane na urządzeniu końcowym (komputerze, laptopie, smartfonie), z którego korzystamy podczas przeglądania stron internetowych. W plikach "cookies", składających się z szeregu liter i cyfr, znajdują się różne informacje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serwisów internetowych, np. tych wymagających autoryzacji - m.in. podczas logowania do konta pocztowego czy sklepu internetowego. Wszystkie działające w internecie serwisy - wyszukiwarki, strony informacyjne, newsowe, sklepy internetowe, strony urzędów państwowych i innych instytucji publicznych, mogą prawidłowo działać dzięki wykorzystaniu plików "cookies". Ciasteczka umożliwiają także m.in. zapamiętanie naszych preferencji i personalizowanie stron internetowych w zakresie wyświetlanych treści oraz dopasowania reklam. Dzięki "cookies" możliwe jest też rejestrowanie produktów i usług czy głosowanie w internetowych ankietach. Dane osobowe gromadzone przy użyciu plików "cookies" mogą być zbierane wyłącznie w celu wykonywania określonych funkcji na rzecz użytkownika, czyli np. zapamiętania logowania do serwisu czy zapamiętania towarów dodanych do koszyka w sklepie internetowym. Takie dane są zaszyfrowane w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osobom nieuprawnionym.

Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym użytkownika (komputerze, smartfonie, tablecie itp.) serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest firma MWW z siedzibą w Długołęce 55-095, ul. Chabrowa 6.

Co nam dają pliki cookies?

dzięki plikom "cookie" korzystanie ze stron internetowych jest łatwiejsze i przyjemniejsze a ich zawartość - teksty, zdjęcia, ankiety, sondy, ale również reklamy - jest lepiej dopasowana do oczekiwań i preferencji każdego użytkownika internetu. Pliki "cookies":

  • umożliwiają zapamiętywanie naszych odwiedzin na stronie i naszych preferencji dotyczących tej strony (m.in. język strony, jej kolor, układ, rozmieszczenie treści);
  • pozwalają sklepom internetowym polecać nam produkty związane z tymi, które zazwyczaj wybieramy, które mogą nas potencjalnie zainteresować; pomagają przechowywać towary wrzucone przez nas do zakupowego koszyka w sklepach online;
  • umożliwiają korzystanie z kont w serwisach;
  • pozwalają być zalogowanym do serwisu na każdej z dostępnych w danej witrynie podstron;
  • sprawiają, że nie widzimy wciąż i wciąż tej samej reklamy czy ankiety do wypełnienia;
  • pozwalają na prezentację nam reklam w sposób uwzględniający nasze zainteresowania czy miejsce zamieszkania - w ten sposób reklamy, dzięki którym korzystanie z wielu serwisów internetowych może być bezpłatne, mogą informować nas o potencjalnie interesujących nas produktach i usługach;
  • pozwalają tworzyć anonimowe statystyki odwiedzalności serwisów.

Dzięki "cookies" właściciele i wydawcy serwisów internetowych są w stanie ocenić realne zainteresowanie swoimi serwisami, mogą lepiej poznać oczekiwania i preferencje użytkowników, zrozumieć sposób w jaki użytkownicy korzystają z ich serwisów oraz, korzystając z najnowszych rozwiązań technologicznych, mogą stale udoskonalać swoje serwisy internetowe czyniąc je jeszcze przyjaźniejszymi i lepiej dostosowanymi do naszych potrzeb.

Co powinniśmy wiedzieć o "cookies"?

nie służą identyfikacji użytkowników i na ich podstawie w żaden sposób nie jest ustalana czyjakolwiek tożsamość;

  • "cookies" identyfikują dane komputera i przeglądarki używanych do przeglądania stron internetowych - pozwalają np. dowiedzieć się czy dany komputer już odwiedzał stronę;
  • dane pozyskane z "cookies" nie są w żaden sposób łączone z danymi osobowymi użytkowników pozyskanymi np. podczas rejestracji w serwisach;
  • nie są szkodliwe ani dla nas ani dla naszych komputerów, czy smartfonów - nie wpływają na sposób ich działania;
  • nie powodują zmian konfiguracyjnych w urządzeniach końcowych, ani w oprogramowaniu zainstalowanym na tych urządzeniach;
  • domyślne parametry "ciasteczek" pozwalają na odczytanie informacji w nich zawartych jedynie serwerowi, który je utworzył;
  • na podstawie naszych zachowań na odwiedzanych stronach internetowych przekazują do serwerów informacje, dzięki którym wyświetlana strona jest lepiej dopasowana do indywidualnych preferencji.

Podstawowe rodzaje ciasteczek

Księgarnia vetbooks.pl wykorzystuje dwa rodzaje cookies:

"Cookies" sesyjne - są to tymczasowe pliki przechowywane w pamięci przeglądarki do momentu zakończenia sesji przeglądarki, czyli do momentu jej zamknięcia.

"Cookies" stałe - dzięki nim korzystanie z często odwiedzanych stron jest łatwiejsze (np. zapewniają optymalną nawigację, zapamiętują wybraną rozdzielczość, układ treści etc.). Te pliki pozostają pamięci przeglądarki przez dłuższy okres. Czas ten zależy od wyboru, którego można dokonać w ustawieniach przeglądarki. Ten rodzaj plików zezwala na przekazywanie informacji na serwer za każdym razem, gdy odwiedzana jest dana stronę.

Zarządzanie cookies

Pamiętaj, że masz możliwość samodzielnego zarządzania plikami "cookies". Umożliwiają to np. przeglądarki internetowe, z których korzystasz. W najpopularniejszych przeglądarkach masz możliwość:

  • zaakceptowania obsługi "cookies", co pozwoli Ci na pełne korzystanie z opcji oferowanych przez witryny internetowe;
  • zarządzania plikami cookies na poziomie pojedynczych, wybranych przez Ciebie witryn;
  • określenia ustawień dla różnych typów plików "cookie", na przykład akceptowania plików trwałych jako sesyjnych itp.;
  • blokowania lub usuwania cookies. Efektem zmiany ustawień w przeglądarce, w zależności od wybranej opcji, może być utrata możliwości korzystania z niektórych serwisów i usług lub z niektórych funkcji w nich dostępnych.

Warto pamiętać:

  • po każdorazowym odejściu od komputera lub opuszczeniu naszej witryny kliknij na link "wyloguj" znajdujący się na górze strony,
  • nikomu nie udostępniaj loginu i hasła do Twojego konta,
  • nigdy nie zwracamy się do Użytkowników o udostępnienie nam loginu lub hasła. W sieci jest wiele osób które mogą chcieć uzyskać od Ciebie informacje na Twój temat i użyć ich przeciwko Tobie lub innym osobom.